Mire figyeljünk

Parketta , fapadló tulajdonosként jó tudni , hogy mire figyeljünk annak érdekében , hogy nagyon hosszú ideig élvezhessük szép és természetes burkolatunkat.

Mivel a fa egy élő anyag , még akkor is amikor már járunk rajta , (hivatalosan higroszkópikusnak nevezzük ) ezért reagál a környezet változásaira .Bár az általunk gyártott parketta kevésbé reagál mint a légszáraz anyagok , ( hogy miért azt megtudhatja a miért válassza a parkettánkat menüpont alatt . ) A levegő nedvességtartalmának növekedésével , és csökkenésével kisebb méretváltozások történnek a parketta méretében . Ha drasztikus a páratartalom növekedés , vagy csökkenés és hosszú ideig tart  mint például a téli fűtéskor, ritkán , de előfordulhat , főleg a panellakásokban , illetve emeleti helyiségekben , hogy a parketta összemegy , így a fugák közt nagyobb rések keletkeznek . 

Javasoljuk egy légnedvesség mérő beszerzését , ami nem jár nagy költséggel , és a jó hír az , hogy a parketta pontosan azt a légnedvességet és hőmérsékletet kedveli , ami az emberi szervezetnek is jótékony hatású . Tehát , miközben parkettánkat óvjuk , saját szervezetünknek is jót tesz , ha odafigyelünk a páratartalomra . Ezek az értékek pedig a következők :

45 - 60 % relatív páratartalom és 18 - 22 fok hőmérséklet . Ha túl magas a páratartalom szellőztessünk , vagy kapcsoljuk be a klímát , ha pedig túl alacsony párologtassunk a helyiségben . 

Ha mindezt megtesszük , meg fogunk lepődni , hogy a téli betegségek is ritkábban kapnak el bennünket , hiszen a kiszáradt nyálkahártyánkat könnyebben megtámadják a baktériumok és vírusok .